طرح تجاري بايستي شامل 18 بند به شرح ذيل باشد و در هر بند به پرسشهاي مربوطه پاسخ گفته شود:
1- خلاصه اجرايي: خلاصه اجرايي طرح تجاري مشتمل بر يک تا سه صفحه از عصاره کل طرح ميباشد. در اين خلاصه بايستي همه عناصر طرح از جمله شرکت, محصولات، بازاريابي و فروش, توسعه, خروج و مالي و ... در آن پوشش داده شود اين خلاصه بايستي کاملاً مستقل از طرح تجاري باشد و ارجاع به قسمتهاي مختلف طرح، مجاز نيست.
2- تصوير شرکت: در اين قسمت شما به سوالات زير پاسخ مي دهيد: (يک يا دو صفحه)
· نام شرکت شما چيست؟
· آيا شرکت در حال حاضر وجود دارد يا در آينده تشکيل خواهد شد؟
· محل آن در کجاست؟
· شرکت چگونه ثبت شده و سهامداران اصلي آن چه کساني هستند؟
2-1 بيان تاريخچه و فعاليتهاي جاري شرکت: در اين زيربخش بايستي تاريخچه و فعاليتهاي جاري شرکت به تصوير کشيده شود. اگر شرکت شما هنوز تشکيل نشده است, نيازي به نوشتن اين قسمت نداريد.
3- چشمانداز: چشم انداز بايد ايدهتان را طوري بيان كند كه داراي شور و هيجان باشد. چشم انداز بايد پر محتوا و آرماني باشد. بايد ذهن را تحريك كند و در عين حال از كار شما تصوير واضحي بدهد. اگر نتوانيد در چشم انداز عمق علاقهتان را منعكس كنيد، ديگران به راحتي مجذوب طرحتان نخواهند شد. بهتر است چشمانداز را در قالب يک جمله بصورت زير بيان کرد:
رشد يا تبديل (نام شركت) به يك (نوع يا تعريف تجارت) موفق (محلي، منطقهاي ، ملي، بين المللي) در مدت (زمان مورد نظر) كه به (تعريف مشتريان)، (توصيف كالا و خدمات) را ارائه كند.
4- مأموريت: شرح مأموريت بيان ميكند كه چرا اين كالا يا خدمات را توليد ميكنيم يا اصلا چرا اينكار را شروع كرده ايم. بهتر است چشمانداز را در قالب يک جمله بصورت زير بيان کرد:
مأموريت (نام شركت) فراهم كردن (توصيف كالا وخدمات) براي مشتريان است. اين (توصيف كالا و خدمات) ميتواند (امتياز كالا و خدمات براي مشتري تشريح شود).
5- اهداف: اهداف را به شكل مقاصد ويژه و قابل اندازهگيري و دستيابي مينويسيم. اين اهداف بصورت موردي بيان ميشود. دستهبندي اين اهداف بصورت زير است:
· اهداف فروش و بازاريابي
· اهداف مالي
· اهداف پرسنلي
· اهداف توليد
· اهداف تحقيق و توسعه
در هر دسته، بايد شاخصهاي سنجش آن هدف نيز بيان و بررسي شود.
6- برنامه ها: بوسيله برنامه ميتوان به اهداف رسيد. در برنامهريزي، جدول زماني و هزينههاي هر پروژه بايستي مشخص شود.
7- معرفي محصولات و خدمات: محصولات و خدمات بايستي بدون در نظر گرفتن اين که مشتري با آن آشنا هست يا نه، توصيف شود. اين قسمت پاسخ به اين سوالات است:
· محصولات و خدمات دقيقاً چه هستند و چه نيستند؟
· چه کسي آنرا ميخرد و چرا؟
· ويژگي منحصر به فرد آنها چيست؟
· مزاياي حاصل از خريد آنها چيست؟
· چه کاربردهايي دارد؟
· محصول در کدام مرحله از عمر خود قرار دارد؟
· تمامي مراحل توليد از ابتداي تحقيقات تا توليد انبوه را بصورت يک برنامه زماني نشان دهيد.
8- محصولات جايگزين: در اين زير بخش مشخص مينماييد که محصولات جايگزين محصول شما چه هستند و مزاياي رقابتي (قيمت، کيفيت، ...) محصول شما نسبت به آنها چيست و بالعکس
9- تحليل صنعت مادر: در اين قسمت بايستي صنعت مادر محصول خود را شناسايي و آن را تحليل کنيد. به عنوان مثال صنعت مادر توليد بيسکويت ميتواند توليد مواد غذايي باشد.
· صنعتي که ما در آن کار ميکنيم, چگونه تعريف ميشود؟
· چگونه اين صنعت تقسيم بندي ميشود و چگونه هر بخش تعريف ميشود؟
· روندهاي جاري و توسعه مهم آن چيست؟
· بزرگترين و مهمترين بازيگردانان آن چه کساني هستند؟
· چه مسائلي را تجربه ميکند؟
· چه پديدههاي ملي و بين المللي آن را تحت تاثير قرار ميدهند؟
· پيش بيني رشد آن چقدر است؟
از آنجا که صنعت مورد نظر شما زيرمجموعه صنعت مادر است، با تحليل آن ميتوان آينده صنعت مورد نظر شما را متصور شد.
10- تحليل صنعت خود: در اين قسمت پس از آنکه جايگاه صنعت مادر مشخص گرديد، بايستي جايگاه صنعت خود را در صنعت مادر مشخص کرده و آينده صنعت خود را ترسيم نمائيد. همچنين در اين قسمت بايستي، محصول خود را از نظر تاريخچه تکنولوژي مورد بررسي قرار دهيد و اينکه محصول شما قبلاً با چه تکنولوژِي توليد ميشده، اکنون چه تکنولوژي آن را توليد ميکند و در آينده چگونه توليد خواهد شد و آيا تکنولوژي مورد استفاده شما در آينده نيز استفاده خواهد شد و يا احتمال منسوخ شدن آن وجود دارد.
11- تحليل بازار: در دو يا چند صفحه به سوالات زير پاسخ دهيد:
· تعريف بازار
· اندازه بازار و ميزان رشد
· اين شرکت پاسخگوي چه نيازهايي از بازار ميباشد؟
· نحوه تقيسمبندي بازار
· مشتريان هدف ما چه کساني هستند؟
(در اين قسمت ميتوانيد مشتريان را طبقه بندي کنيد و آمار مربوط به هر طبقه را گزارش دهيد و اينکه شما چه سهمي از هر بخش از بازار را در نظر گرفتهايد که مي خواهيد پوشش دهيد)
· روندهاي مهم در بازار
· شرکت ما چه محصولات و خدماتي را عرضه ميکند؟ سبد فروش شما شامل چه محصولات ديگري است که به عنوان يک بافر جهت اطمينان از گردش پولي شرکت از آن ها استفاده ميکنيد.
· ميزان فروش جاري و محصولات فعلي شرکت چه هستند؟
· مرزهاي فعلي کسب و کار ما چيست؟
· تضمين فروش شما چيست؟ آيا تفاهمنامه، پيش قرارداد يا هرآنچه مشخص نمايد که محصول شما به فروش خواهد رسيد در اختيار داريد؟
· استراتژیهاي معرفي، بازاريابي، فروش، قيمتگذاري و تبليغات شما چيست؟ به عنوان مثال براي بازاريابي چه استراتژیهايي را مدنظر قرار ميدهيد؟ بازاريابي از طريق مصاحبه حضوري؟ روابط قوي در بازار مربوطه؟ ....
12- تحليل رقبا: در يک يا دو صفحه, بايستي موقعيت محصول يا خدمت در بازار تشريح شود. اين که رقباي اصلي (بالفعل) شرکت چه کساني هستند؟ و محصولات آنها چيست؟ چرا و چگونه محصولات و خدمات شرکت آنها از رقبا متمايز ميشود؟ رقباي بالقوه شما چه کساني هستند؟ چه چالشها و انگيزاننده هايي جهت ورود رقباي بالقوه به بازار شما وجود دارد.
در اين قسمت بايستي يک تحليل SWOT از شرکت خود و رقبا ترسيم کنيد. اين تحليل شامل نقاط ضعف، قوت، فرصتها و تهديدهاي پيش روي شما و نيز رقبايتان است. (به عنوان مثال يکي از فرصتهاي شما ميتواند تحريم واردات کالايي باشد که شما قصد توليد آن را داريد و نقطه ضعف شما نداشتن پول زياد، نقطه قوت شما، داشتن پرسنلي با توان علمي بالا و ... است) اين تحليل را بصورت جدول تهيه کنيد تا امکان تحليل آنها وجود داشته باشد. با مقايسه نقاط ضعف و قوت و فرصت و تهديد خود و رقبا، استراتژیهاي شرکت خود را در زمينههاي مختلف براي جلوگيري از ورود رقباي بيشتر و نيز حفظ مزاياي رقابتي خود استخراج کنيد.
13- تدوين استراتژيها: استراتژيها جواب اين سؤال هستند كه چه عواملي در طول زمان سبب موفقيت اين فعاليت خواهند شد. براي اين منظور، ابتدا بايد نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهديدهاي خود و رقبا را تعيين کنيد سپس به کمک آن، استراتژيهاي خود را در مورد مسائل ذيل تهيه نمائيد:
· قيمتگذاري
· مشتريان
· رقبا
· بازاريابي
· بازار هدف
· توزيع
· تکنولوژي
· تبليغات
· ماليات
· قوانين محلي و دولتي
· شرايط اقتصادي
14- حقوق اختصاصي مالک: در مورد محصولات و خدمات خود از چه حقوق مالکيتي برخورداريد؟ (کپي رايت, توافق و ...)
15- مراحل توسعه محصولات: در اين قسمت مشخص ميکنيد که آيا در ادامه فعاليت خود توسعه اي را در برنامه داريد. اين توسعهها شامل چه مواردي ميشود آيا محصول ديگري را نيز مي خواهيد در آينده توليد کنيد و يا خدمات ديگري را عرضه نمائيد؟ نحوه توسعه و گسترش آتي خود را بصورت برنامه زماني بلند مدت نشان دهيد.
16- استراتژي خروج (گريز): در اين قسمت مشخص ميکنيد که چنانچه در هر مرحله از تحقيق، توليد يا فروش اتفاقات و رخدادها مطابق پيشبينيهاي شما رخ ندهد چه واکنش هايي را انجام خواهيد داد و چنانچه نتوانيد به سود انتظاري خود از طرح برسيد چگونه از آن خارج ميشويد؟ همگاني کردن؟ فروش يکجا؟ به فعاليت واداشتن و رشد کردن؟ استراتژي خروج ما چه خواهد بود اگر تجارت ما آنگونه که انتظار داشتيم توسعه نيافت؟ چگونه بايد کنار بکشيم؟
17- تحليل مالي: اگر طرح تجاري شما را به يک کيک تشبيه کنيم قسمت اطلاعات مالي آن بايستي همانند خامة روي آن باشد!!!
شما يک ايده تجاري خوب را طرحريزي کردهايد، اثبات کرديد که يک نياز واقعي در بازار وجود دارد، نشان داديد که چگونه ايدهها را اجرا ميکنيد، بيان کرديد که تيم شما آماده است که ريسکها را مديريت کند و اکنون شما نشان خواهيد داد که هر کدامتان قرار است چه مقدار پول توليد کند.
توجه داشته باشيد، چنانچه ايده شما چندان غني نباشد، يا يک بازار خوب براي ايده شما وجود ندارد، يا از نظر اجرائي ضعيف هستيد، يا تيم مديريتي شما با کفايت نيست، طرح مالي شما محکوم به شکست خواهد شد. اگر شما تا اينجاي کار خواننده طرح را متقاعد نکرده باشيد مطمئناً با اطلاعات مالي که در ادامه خواهيد آورد نيز متقاعد نخواهد شد.
با اين وجود، بسيار مهم است که اطلاعات مالي شما قوي و خوش ساختار باشد. اگر شما نتوانيد نشان دهيد که ايده شما ميتواند پول(زيادي) نصيبتان کند، خواننده بلافاصله علاقة خود را از دست خواهد داد. به منظور تدوين قسمت مالي طرح خود، قوياً توصيه ميکنم که با استفاده از برنامه توسعه و فعاليت خود، يک جدول زماني از فعاليتها و توسعههاي آتي خود ترسيم کنيد.
از روي جدول زماني فعاليتهاي آتي، شما ميتوانيد نمودار جريان نقدي (Cash Flow) و صورتهاي مالي (نظير صورت حساب سود و زيان و ترازنامه) را حداقل براي 3 سال آتي (و گاهي تا 5سال) تدوين کنيد.
با يک حساب سرانگشتي، حسابهاي مالي شما بايستي تا نقطهاي از آينده ادامه داشته باشد که در آن نقطه، تجارت شما به يک تعادل نسبي در انجام امور خود دست يافته باشد.در سال اول، صورتهاي مالي فعاليتها، هزينهها و درآمدها بايستي ماه به ماه باشد، چرا که جريانهاي نقدي در گام هاي اولية هر شروعي بحراني و حياتي است. در سالهاي دوم و سوم صورتهاي مالي بايستي به چهار قسمت در سال تقسيم شود، و در سال هاي چهارم و پنجم بصورت ساليانه بيان شود.
صورتهاي مالي خود را در 3 حالت، "محتمل ترين حالت"، "خوش بينانهترين حالت" و "بدبينانهترين حالت" تنظيم نمائيد. چرا که اين امکان را به شما و خواننده ميدهد تا حد بالا و پائين ريسک طرح خود و نيز ريسک پذيري و ريسک گريزي شما را کشف نمايد. مطمئن شويد که هزينهها و درآمدهاي قسمت مالي با ساير قسمتهاي طرح تجاريتان همخواني و تناسب داشته باشد. براي مثال اگر شما گفتهايد که 3 شعبه در سال دوم راه اندازي ميکنيد ولي صورتهاي مالي نشان ميدهد که 5 شعبه، خواننده به سرعت تجانس و تطابق طرحتان را زير سوال خواهد برد.
خلاصه مالي طرح شما بايستي شرح و توضيحي بر صورتهاي ماليتان باشد، صورت هاي مالي اصلي را در ادامه ضميمه کنيد.
زمان و حجم سرمايه گذاري لازم جهت اجراي طرحتان را شرح دهيد. سپس نشان دهيد که اين يک سرمايه گذاري خوب است و اين کار را با اثبات مطلوب بودن منفعتها، دارائيها، نرخ بازگشت سرمايه، ... ، انجام دهيد.
در ادامه مشخص نمائيد که سرمايه لازم را چگونه تأمين خواهيد کرد. براي مثال چه مقدار از آن را خود و شرکايتان پرداخت خواهند کرد و چه مقدار از آن را از طريق گرفتن تسهيلات از بانک يا مرکز رشد تامين خواهيد نمود.
اگر بخواهيد قسمت تحليل مالي طرح تجاري خود را با جزئيات بيشتري تشريح کنيد در واقع خروجي آن يک طرح توجيهي خواهد بود.
18- تحليل ريسک: در اين قسمت بايستي شاخصهايي که در طرح شما به عنوان ريسک مطرح مي شوند ليست کرده و ميزان اثر گذاري هر يک در طرح خود را آناليز حساسيت کنيد.
نظرات شما عزیزان: